Kapr

27. října 2011 v 11:09 | Adele. |  Vánoční Tradice
Kapr
Pojídání ryb k štědrovečerní večeři je též zvykem velice mladým. Ryby se totiž na stolech našich předků v tento den prakticky nevyskytovaly. Jedly se především polévky a luštěninová jídla. Například hrách, hrachová polévka či "pučálka" což je jídlo z naklíčeného hrachu, se hojně vyskytovala, protože prý zaručovala strávníkům hojnost na celý příští rok. Dále jste na stolech mohli vidět houbové omáčky, čočku, "kubu", sušené a vařené ovoce, krupičné a kukuřičné kaše polité medem nebo sirupem.
Ryby byly nejprve záležitostí bohatých měšťanů, na vesnici opět začaly pronikat až ve 20. století. Dnes je neodmyslitelnou součástí vánočního stolu kapr. Nejčastěji připravovaný v trojobalu a usmažený. Ale i on je dnes už na ústupu. Stále častěji je vytlačován sumci, štikami, pstruhy, ale také lososem a nebo i mořskými rybami či plody moře.
 


Komentáře

1 TEss* TEss* | Web | 27. října 2011 v 11:15 | Reagovat

My jíme zásadně kapra!Něteré mé kamarádky nemají ani rybu-jedna má řízky a jedna žraloka:d(což je paryba). Ale u mě vždy vítězí kapr:)

2 Eliss Eliss | Web | 27. října 2011 v 11:18 | Reagovat

Hezké záhlaví :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama